Bryan Ferry
Beogradska arena
20. septembar 2011.

22. septembar 2011.

 
 
 
  Sada već stari poznanik beogradske publike, održao je svoj treći koncert u poslednjih nekoliko godina, ovog puta u Beogradskoj areni.

Odmah da kažem da mi se sama Arena učinila nedovoljno podesna za ovakav koncert a bilo je i problema sa odbijanjem zvuka o zidove.
Inače Ferry je glasovno bio u dobroj formi iako fizički nije više mladić. Čovek je zagazio u 66 godinu života. No, i dalje je ostao onaj isti zavodnik ženskih srdaca, na sofisticiranom nivou.
Sa zakašnjenjem od (svega) 15 minuta, što je rekord u poslednjih nekoliko godina, koncert je započeo sa favoritom, njegovom verzijom  "I Put a Spell on You", a posle nje usledio je jedan od njegovih najvećih hitova "Slave to Love" (sa albuma Boys and Girls, 1985). To je već izazvalo „užarenost“ u publici. Posle jedne kompozicije sa prošlog albuma Dylanesque ("Just Like Tom Thumb Blues"), Ferry je potpomognut mnogočlanim bendom krenuo u "Don’t Stop the Dance" i jednu pesmu sa prvog albuma Roxy Music, "If There Is Something", kao i Dylanovu "Make You Feel My Love". Kako je najavio ovo je bilo putovanje od početka njegove karijere pa do najnovijeg albuma Olympia, koji je bio zastupljen sa nekoliko kompozicija, kao što su singl "You Can Dance", "Alphaville", "BF Bass (Ode To Olympia)" i "Reason or Rhyme".



Četrnaestočlani bend je srčano i nadahnuto izvodio muziku Bryana Ferryja. Među poznatijim učesnicima su bili gitaristi Neil Hubbard, Oliver Thompson i veteran Chris Spedding kao i bubnjari Tony Newmark i član grupe Roxy Music Paul Thompson.
Kako se ispravno izraziti i tačno opisati bujicu emocija koje su izazvale obrade "All Along The Watchtower" (Bob Dylan) i "Like a Hurricane" (Neil Young). U ovoj drugoj je blistao Chris Spedding svojim izvanrednim gitarskim radom, a  sva trojica gitarista su „razbili“ publiku svojim solažama u produženoj verziji pesme "My Only Love".
Koncert se sastojao iz dva dela. Posle 20-minutne pauze i izvanrednog instrumentala "Tara" krenule su "Smoke Gets In Your Eyes", "Oh Yeah" i "Avalon". Tad je cela sala bila na nogama i skandirala i pevala sa Bryan-om Ferry-jem.
Ne treba zaboraviti  izvanredne četiri prateće vokalistkinje, devojku koja je svirala saksofone i klavijature i dve zanosne plesačice. Ceo koncert je bio praznik za sva čula.



Naravno vrhunac je bilo izvođenje "Love Is a Drug" (sa albuma Siren grupe Roxy Music) i favorit beogradske publike "Let’s Stick Together".
U celom koncertu je bilo prefinjenosti, zavodljivosti ali i muskularne i visoko energične svirke. Ferry-ju je veliki plus što ima tako dobre muzičke saradnike. Nije on samo pevao, svirao je i klavijature i usnu harmoniku u nekoliko pesama.
I već kad sam pomislio da je koncertu kraj sledio je bis sa predivnom "Jealous Guy" (John Lennon) i  čuveni klasik Sam i Davea "Hold On I’m Coming". Da, mogao je on da svira i "Kiss and Tell" i "This Is Tomorrow" i još mnogo hitova i predivnih pesama, ali i ovo je bilo dovoljno da se vidi kvalitet njegovog  nastupa.
Dva sata nastupa (sa pauzom) nateralo me je da kupim i novi album i kompilaciju Bryan-a Ferry-ija (pogotovo što oba imaju dodatne DVD snimke!) i srećan i prezadovoljan odem sa jednog  lepog koncerta. Mislim da niko u publici nije otišao razočaran posle ovakvog nastupa. Ja sigurno nisam.

Fotografije sa koncerta

tekst - slobodan vlaketić
foto - nebojša mićković

 
 

koncerti


BELEF 2011
Laibach
Letnja scena na Kalemegdanu
07.08.11.



BELEF 2011
Tav Falco Panther Burns
Ken Stringfellow

Letnja scena na Kalemegdanu
06.08.11.



Carlos Santana/Jimmy Cliff
Beogradska Arena
06.07.11.




Dr John & Lower 911
Boogaloo, Zagreb
02.07.11.




Judas Priest/Whitesnake
Beogradska arena
01.07.11.




Summertime Weekend
IrenaBlagojević
Ana Popović Band

Sava Centar
01.07.11.




Ian Siegal Band
klub "Kuglaš"
25.06.11.




Amy Winehouse/Moby
Kalemegdan
18.06.11.